Alles over fretdraad: begrippen, afmetingen, materialen en gereedschappen

Ben je bezig met het herfretten van je gitaar of basgitaar? Het kiezen van nieuw Fretdraad kan lastig lijken. Er zijn veel verschillende soorten fretdraad op de markt, en ze zijn allemaal net anders van elkaar. Het kiezen van fretdraad is een persoonlijke keuze. Sommige gitaristen kiezen voor bepaalde frets omdat dat prettiger speelt voor hen. In dit artikel worden de belangrijkste onderwerpen behandeld voor het kiezen van fretdraad. Het is aanbevolen om vooraf aan je aankoop de breedte, kroon hoogte en tang hoogte van het fretdraad op je gitaar op te meten. Vergelijk deze met het fretdraad bij het product.

Begrippen

Het kiezen van fretdraad is eenvoudig als je weet waar je op moet letten. Er zijn een aantal begrippen die je moet kennen voordat je fretdraad uit kunt kiezen.

Kroon breedte (Width) en kroon hoogte (Crown)

De kop van de fret wordt ook wel de kroon genoemd. In de afbeelding hiernaast is een doorsnede van een fret weergegeven. Voor de keuze van frets is de breedte en de hoogte van de kroon belangrijk. 

Tang hoogte (Tang)

De tang is het deel van de fret draad dat in de fretsleuven wordt gestoken die in de gitaar toets of fretboard zijn uitgesneden. De fret moet goed passen in de fretsleuf en niet gemakkelijk uitgetrokken kunnen worden.

Uitleg over de verschillende fretdraad begrippen Uitleg over de verschillende fretdraad begrippen

Kroon dikte/breedte

Narrow/smalle frets

Narrow frets worden vooral gebruikt op ukulele's, banjo's en soortgelijke instrumenten. Ook zijn deze frets gebruikt op veel gitaren die voor de Tweede Wereldoorlog zijn gemaakt. Tegenwoordig komen deze frets niet meer vaak voor op gitaren.

Narrow frets hebben een kroondikte tussen de 1.35mm en 2.0mm.

Medium frets

Medium frets zijn voor veel gitaristen de ideale keuze. Ze geven een comfortabel speel gevoel en hebben voldoende massa voor een mooie sustain.

Medium frets hebben een kroondikte tussen 2.0mm en 2.4mm.

Wide frets

Als je een heavy metal shredder of rockspeler bent, zul je waarschijnlijk het meeste rendement halen uit wide frets. Ze geven veel sustain en zijn ideaal voor string bending en tapping. Deze wide frets (ook wel jumbo frets genoemd) worden vaak gebruikt voor elektrische gitaren en basgitaren. Als het afvlakken van de frets goed is gedaan, zou de intonatie bij nieuwe frets net zo goed moeten zijn als bij medium frets.

Medium frets hebben een kroondikte tussen 2.55mm en 3.0mm.


Kroon hoogte

Lage frets

Lage frets worden over het algemeen alleen gebruikt bij het vervangen van frets waarbij de bestaande frets die al versleten zijn en opnieuw geëgaliseerd moeten worden met de nieuwe frets.

Lage frets hebben een kroonhoogte van 0.9mm of lager.

Medium frets

Voor veel gitaristen zijn de medium hoogte frets de ideale keuze. Ze hebben genoeg materiaal voor een aantal keren polijsten en spelen comfortabel. Ze zijn hoog genoeg dat je vingers het fretboard niet raken bij het indrukken van snaren.

Medium frets hebben een kroonhoogte tussen de 1mm en 1.15mm.

Hoge frets

Hoge frets zijn hoger en bieden daardoor het meeste materiaal voor het gelijkmaken en polijsten. Sommige gitaristen geven de voorkeur aan hogere frets omdat ze denken dat het minder druk vergt om een duidelijke toon te produceren, aangezien hun vingers het fretboard minder raken.

Andere gitaristen vinden hoge frets echter niet prettig omdat je te veel druk kunt uitoefenen en de snaar scherp kan aanvoelen, zeker als je niet gewend bent om te spelen op hogere frets. Dit is vooral bij lichtere snaardiktes het geval.

Hoge frets hebben een kroonhoogte van 1.15mm of hoger.

Afbeelding: pixabay.com

Verschillende materialen fretdraad

Nikkelen frets

Nikkelen frets (ook wel nickel silver genoemd) zijn een populaire keuze voor gitaristen vanwege hun duurzaamheid en geluidskwaliteit. De meeste gitaren en basgitaren hebben standaard nikkelen frets. Ze zijn gevoelig voor putjes en deuken, dus het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het spelen en regelmatig onderhoud uit te voeren. Je kunt deze frets het gemakkelijkste onderhouden met een fret polijst kit of fret polishing rubbers.

Sommige gitaristen geven de voorkeur aan nikkelzilveren frets boven andere materialen zoals roestvrij staal vanwege de meer "vintage" uitstraling en het traditionele speelgevoel die ze bieden. Nickelzilveren frets zijn een betrouwbare en populaire keuze voor gitaristen die op zoek zijn naar een heldere toon en duurzaamheid.

Bekijk hier alle nikkelen frets voor gitaar.

Stainless steel frets

Stainless steel (roestvrij stalen) frets worden steeds populairder onder gitaristen vanwege hun duurzaamheid en heldere toon. Deze frets zijn gemaakt van een legering van staal en chroom, waardoor ze bestand zijn tegen slijtage en corrosie. Het belangrijkste voordeel van stainless frets is dat ze veel langer meegaan dan andere materialen. Dit betekent dat je minder vaak fretwerk hoeft te laten doen. Bovendien blijft de heldere toon van stainless frets lang behouden, zelfs bij intensief gebruik.

Een ander voordeel van stainless frets is dat ze veel harder zijn dan andere materialen. Dit betekent dat ze minder snel beschadigen, zelfs bij agressief spelen en string bending. Sommige gitaristen merken dat stainless frets een iets andere toon hebben dan andere materialen, hoewel dit subjectief kan zijn en afhangt van persoonlijke voorkeuren. Stainless frets zijn een uitstekende keuze voor gitaristen die op zoek zijn naar frets die lang mee gaan.

Bekijk hier alle stainless steel frets voor gitaar.

Phosphor bronze frets

Fosforbrons fretdraad staat bekend om zijn duurzaamheid en weerstand tegen slijtage en corrosie, wat te danken is aan de toevoeging van fosfor aan de legering. Ze bieden daarnaast een balans tussen sustain en helderheid.

Fosforbrons fretdraad is meestal harder en duurzamer dan traditioneel nikkel-zilver fretdraad, waardoor het moeilijker kan zijn om ermee te werken bij het installeren of gelijkmaken van frets.

Bekijk hier alle fosforbronzen frets voor gitaar.

Radius van het fretboard

Een andere factor om rekening mee te houden is de radius van je fretboard. Afhankelijk van de radius van je fretboard kies je voor een bepaalde set fretdraad. De radiussen waarvoor fretdraad gemaakt worden zijn:

Ben je niet zeker wat de radius is van jouw fretboard? Zoek dan online de specificaties op van jouw instrument of gebruik de MusicNomad MN603 Fretboard Radius Meter. Wanneer niet de exacte radius fretdraad voor jouw fretboard beschikbaar is, gebruik dan de radius die meest overeenkomt.

Gereedschappen voor fretwerk

Er zijn een aantal gereedschappen die erg handig zijn voor het werken aan je frets. Bekijk ook de categorie Fret Gereedschap en Frets Polijsten / Onderhouden voor handige gereedschappen en onderhoudsmiddelen voor je fretwerk en fretboard.